את המאפה הסיני המדהים הזה תוכלו להשיג רק במקום אחד בארץ

ג'חנון חמאתי סודי שרק תושבי האזור מכירים, פיצה מתנפחת מיוחדת, מלבי בטעם ורדים ושף שעושה קסמים עם תבלינים אינדונזיים. הסודות הכי טעימים של עמק יזרעאל

זוהי כנראה התקופה היפה ביותר בשנה לטייל עמק יזרעאל. הכלניות כבר מציצות מכל עבר, השדות נפרשים בעשרות גווני ירוק והאוויר המפולטר המנוקד בקרני שמש הופך את הכל לגרסה ישראלית של טוסקנה, מינוס הכפור האירופאי הקשה מנשוא. עבור הישראלי הממוצע שנוסע לטייל בצפון, אזור העמק הוא לרוב עצירה בדרך לפיפי, צילום עם כלניות ומשהו לחטוף לפני שנוסעים לצפון-צפון, הווה אומר לפקקים בדרך לחרמון. אנחנו כאן בשביל לשנות את ההרגל המגונה הזה ולהציג את הצד המרהיב, הטעים, הטיולי והבילויי של העמק המוריק שנמצא במרחק שעה וקצת מתל אביב.

>> זה מה שאוכלים במקום החדש של נסיכי הבאן

>> האמת, הופתענו: זה הסוד לתפו"א פריכים כמו במסעדה

>> הקינוח הממכר במינימום עבודה: קרם ברולה מ-3 מרכיבים בלבד

אם טרם הייתם, הסתובבתם, טעמתם, ליקטתם וצלמתם, זה בדיוק הזמן להתפקד. החל מה-14.1 ועד ה-25.1 יתקיים בעמק יזרעאל "פסטיבל טעמים בעמקים", אירוע המשלב בין תרבות, טבע, תוצרת חקלאית, אמנות וקולינריה מקומית מעולה. רגע לפני שכל הפעילויות יתמלאו והמקומות במסעדות המשתתפות יאזלו, עשינו עבודת שטח ומצאנו את המקומות המיוחדים, הסודיים והטעימים ביותר לבקר בהם במסגרת הפסטיבל וגם בכלל. ויש גם המלצה שווה למי שמגיע לטייל בהרכב משפחתי הכולל ילדים קטנים.

מראש העין הישר לשדה הירוק: הג'חנון הסודי בקפה 79


על גבעה ירוקה בין שתי כיכרות באמצע כביש 79 ניצב קראוון קטן שקל מאוד לפספס. למעשה, אם לא שמעתם מחברים על "קפה 79", סיכוי סביר שלא תגיעו אליו לעולם, וחבל. מתוך הקראוון הצבעוני הזה (שחלקו האחורי מוקדש לגרפיטי שכבר הפך לנקודת צילומי חתן-כלה), יוצאים בכל סוף שבוע ג'חנונים שחומים, חמאתיים, רכים מבפנים, פריכים מבחוץ ובעיקר ממכרים בצורה מסוכנת לגזרה. בשונה מלא מעט ג'חנונים שנמכרים בצידי הדרך ומרגישים כמו קרטון אכיל עם קצת רסק וביצה, כאן מדובר בדבר האמיתי שמכינים בראש העין לפי מתכון משפחתי ומביאים בכל שבוע לעמק ומשם ללקוחות שמגיעים במיוחד על בוקר, אחרי שטעמו פעם אחת והתמכרו קשות.

 ג'חנון מצוין ומלבי אלוהי. קפה 79

ג'חנון מצוין ומלבי אלוהי. קפה 79 ( יעל רייף)

 

המקום, כאמור, נמצא בלב הטבע, מוקף שבילי הליכה וסינגלים (שבילי רכיבת אופניים), ומפגיש בין טיילים, רוכבים, ספורטאים, בעלי סוסים ואפילו אנשים שהגיעו עם הלפטופ כדי לקיים פגישות עסקיות באוויר הפתוח. אפשר לקחת צלחת ולתפוס חלקת דשא, ואפשר להתיישב סביב השולחנות הרבים הפזורים במקום ולבהות בעצלתיים בכל מי שפתח את הבוקר שלו ב-04:00 ברכיבה ארוכה. בניגוד מוחלט לגודלו (יותר נכון קוטנו), הפינוקים הקולינריים שיוצאים מהקראוון לא היו מביישים בית קפה באמצע שדרות רוטשילד בתל אביב. חוץ קפה איכותי של Diemme והג'חנון שמוגש כאן עם עגבניות מרוסקות, סחוג קשוח וביצה קשה (25 שקלים), מכינים על המקום טוסטים מושחתים עם אנטיפסטי, ביצה קשה והרבה גבינה (30 שקלים), פיצה עמוסת תוספות שיוצאת מתנור האבן שנחבא בחלקו האחורי של המקום (39 שקלים) וגם מלבי אלוהי (25 שקלים) שמכינה סמדר הבעלים מקסם כלשהו שאחראי על המרקם הקטיפתי וטעם הוורדים שמלווה עד לביס האחרון. בקשו תוספת קוקוס פריך וסירופ מתקתק, התיישבו סביב שולחנות העץ או קחו לדשא, ואתם מסודרים בכל הנוגע למנעמי החיים.

קפה 79 - כביש 79, קיבוץ הסוללים | בימים גשומים כדאי להתעדכן בעמוד הפייסבוק כדי לוודא שהמקום פתוח ופועל כרגיל

    עצירת חובה לאוהבי הג'חנון והמלבי. ג'חנון בקפה 79

עצירת חובה לאוהבי הג'חנון והמלבי. ג'חנון בקפה 79 ( יעל רייף)

 

השף שמפגיש בין סין לאינדונזיה: ארוחות פרטיות אצל השף תומר בר מאיר


כשנכנסים לבית היפה והמסודר של השף תומר בר מאיר, קשה לדמיין שכמה דקות מאוחר יותר יחווה הגוף קרחנת טעמים ומרקמים, מפגש בין חם לקר, פריך וחמאתי, מתוק, מלוח, חמוץ וחריף - כשכל מנה שמוגשת לשולחן יותר יפה מקודמתה. הארוחות הפרטיות שמכין בר מאיר בביתו הן הסוד השמור של אזור העמק. בר מאיר חי, למד ובישל בסין במשך שבע שנים, וכשהגיע לארץ החל לעבוד אצל יוסי שיטרית בכל אחת ממסעדותיו, שם שילב בין טכניקות שלמד בסין לטכניקות מולקולריות. כשהרגיש שמיצה את תל אביב עבר עם משפחתו לרמת ישי, ושם - בתוך מטבחו הביתי עמוס המכשירים - מבשל מאז ארוחות בסגנונות שונים, כשהמשותף לכולן הוא היותן מיוחדות מאוד גם בבחירת חומרי הגלם וגם בכל הנוגע לטכניקות ולשילובים.

ארוחת תשע המנות שהוא מארח בביתו נפתחות בקוקטייל, אחריו מגיעות מנות למרכז השולחן, ביניהן סלט מרענן ועשבוני משילוב מפתיע של לאבנה עם מחית יוזו לאפרסמון כבוש בלימון. רגע לפני ההגשה מפזר בר מאיר על הכל מרבד ירוק של לואיזה, אורוגולה, נענע ובזיליקום ומחכה לאפקט ההפתעה שיחוו הסועדים. אם עורמים על כף את כל המרכיבים ומורידים בביס, זוכים להתנגשות מרקמים מענגת בפה עם טעמים חמצמצים, מתקתקים וחריפים, שמתרככים על ידי הלאבנה הנהדרת. מנה נוספת ששווה לבקש מתומר לפני הארוחה היא סלסלה ובתוכה באן סיני יפהפה מבצק קלוע, העשוי בין היתר משמן פלפלי סצו'אן. לפני ההגשה חוצה בר מאיר את לחמניית השמרים האוורירית וממלא בחמאת קלמטה ופלפי מדגסקר ומניח מעל כתף בקר כבושה בוויסקי ותאנים למשך 150 ימים. השילוב בין הרך והענני לכתף הכבושה עתירת טעמי וויסקי עציים גורמת לגוף לגרגר בהנאה גדולה. 

 מרקם של עננים ורוטב לאמיצים. ניו קי מבצק פחזיות אצל תומר בר מאיר

מרקם של עננים ורוטב לאמיצים. ניו קי מבצק פחזיות אצל תומר בר מאיר ( יעל רייף)

 

במהלך הפסטיבל יארח בר מאיר ארבע ארוחות בביתו: ב-15 וב-17 בינואר יתקיימו ארוחות סיניות לחובבי החריף עם מטעמים מאזור סצ'ואן ויונאן, וב-22 ו-24 בינואר יתקיימו ארוחות המשלבות בין מטבח ים תיכוני, סיני, אינדונזי ואפילו תימני. בין המנות: פורקטה של טלה בקראסט תבלינים אינדונזיים, קרם שורשים, פריקי, ערמונים וסלט ג׳עלה, וגם מנה מפתיעה במיוחד שתכיר לחך ניוקי מסוג חדש: פט-א-שו הן פחזננות קטנות שבמקום להיאפות בושלו במים עד הפיכתן לענני בצק אכילים, רכים ואווריריים יותר אפילו יותר מניוקי. את העננים הקטנים משכשך בר מאיר בקרם קוקוס ואריסה עם שרימפסונים, חציל שרוף ורוזמרין שנותן קיק ירוק רענן למנה הענוגה הזו. מחיר ארוחה הכוללת גם קוקטייל, קינוחים וקפה 280 שקלים לסועד, ויש להירשם מראש.

תומר בר מאיר - פרטים בטלפון: 052-5013835 ובעמוד הפייסבוק של השף (כתבו: השף תומר בר מאיר)

ארוחת בוקר שתמלא את השולחן ותגלוש לצדדים: גרוב קפה


לא פשוט למצוא באזור העמק בית קפה אישי ומשפחתי, כזה שרחוק שנות אור מבתי הקפה הרשתיים הפזורים באזור. "גרוב קפה" הוא סוד קטן וחמוד שנחבא בקריית טבעון ומשרת בעיקר את תושבי האזור שמגיעים כדי לפתוח שולחן ארוחת בוקר צבעוני ועתיר מנות טעימות שמשאירות את הבטן שבעה ומרוצה למשך שעות רבות. למרות שבתפריט היא מכונה "ארוחת בוקר" (69/ 119 שקלים לזוג), מדובר בבראנץ' לכל דבר עם פוקאצ'ה לוהטת גדולה שמכינים ואופים במקום עם ההזמנה, צלחת גבינות מרשימה בגודלה, חצילים ששורפים במקום והופכים לסלט בטעם של בית, ריבת תאנים נהדרת, סלט בורגול, קרם שמנת עם תפוחי אדמה אפויים, לאבנה עם סלסלת עגבניות, סלט ירקות, משקה וביצים לבחירה. 12 שקלים נוספים יזכו אתכם בפריטטה תפוחה ושמנמנה בדיוק כמו שפריטטה אמורה להיות, ובתוכה פלפלים קלויים, בצל וחצילים. אחת כזאת תספיק בקלות ל-2 רעבים, כך ששווה לחלוק ועל הדרך להשאיר מקום לקינוחים עתירי השוקולד שמכינה אישתו של הבעלים. בימי הפסטיבל יגובה התפריט במרק גולאש ביתי שיתאים למזג האוויר, ואם אתם בעינייני מתוק, חם ומושחת, אל תפספסו את פונדנט השוקולד החם ששומר על השילוש הקדוש: חם, שוקולדי ונמס מבפנים.

גרוב קפה - הרימונים 1, קריית טבעון

 תצטרכו לוותר על ארוחת הצהריים פשוט כי לא יהיה לכם מקום בבטן. ארוחת בוקר בגרוב קפה

תצטרכו לוותר על ארוחת הצהריים פשוט כי לא יהיה לכם מקום בבטן. ארוחת בוקר בגרוב קפה ( יעל רייף)

 

פיצה מתנפחת וניוקי עננים: מסעדת בלה


יש את כל גבוהי החוטם האלה שטוענים שאין מה לאכול מחוץ לתל אביב, ברומזם שמסעדות שף ראויות קיימות רק באזור חיוג 03. הרשו לנו לצקצק שפתיים ובו זמנית להכיר להם את מסעדת "בלה" שבמושב בית עשרים. רגע לפני שנכנסים, קשה לדמיין שבתוך המבנה שמוקף חצר פורחת עם לוק קיבוצי מסתתרות מנות מתוחכמות דוגמת קלמארי צרוב על קרם שעועית לימה, עגבניות לחות, כרובית פריכה, שעועית ירוקה ועשבים (63 שקלים), ושהפיצה עם הבצק המתנפח הפריך א-לה מנה שטרום, הגיעה הישר ממסעדת "טוטו", שם עבד תקופה ארוכה שף המקום עידן ליפשיץ. 

 מנות מתוחכמות שמעוררות התלבטות ארוכה. פיצה מבצק מתנפח במסעדת בלה

מנות מתוחכמות שמעוררות התלבטות ארוכה. פיצה מבצק מתנפח במסעדת בלה ( יעל רייף)

 

התפריט שרובו מוקדש למטבח האיטלקי מעורר לא מעט לבטים, פשוט כי רוב המנות מסקרנות כבר כשעוברים על רשימת המרכיבים. הארטישוק האיטלקי על הגריל שמככב בכל מסעדה איטלקית (53 שקלים) מוגש כאן אחרת: מסביבו ומתחתיו קרם שמנת חמוצה, זיתים שחורים, אורגנו, פרמזן ומעליו שקדים קלויים שלוקחים את המנה למקום קליל, קראנצ'י ומרענן. הדניס (118 שקלים) מכוסה בחמאת ערמונים אגוזית-מתקתקה ומוגש לצד שורת אספרגוס פריך ועסיסי ופירה עתיר חמאה, ואם אתם בענייני ניוקי - חובה עליכם ללכת על הניוקי ערמונים וכמהין (82 שקלים), מנה שמשלבת בין מרקם ענני ורך לטעמים עזים, בזכות שילוב של מרווה, חמאה מלוחה ופרמזן. בימי הפסטיבל יקיימו במקום ערבי שיפודים מיוחדים, במסגרתם יוגשו מנות משופדות דוגמת שיפוד סביח, שיפוד ארטישוק על הגריל, שיפוד חלומי,שיפוד טטאקי דג נא, שיפוד סינטה וקרם פלפלת ועוד שיפודים צמחוניים וטבעוניים. 

מסעדת בלה - בכניסה למושב בית שערים

 שירות מחוייך ואווירה נעימה בגובה העיניים. מסעדת בלה

שירות מחוייך ואווירה נעימה בגובה העיניים. מסעדת בלה ( באדיבות המקום)

 

התבלינים, הניחוחות והירקות: חוות התבלינים וקטופותי


דקת נסיעה מפרידה בין חנות התבלינים הענקית "חוות דרך התבלינים" ל"קטופותי", אטרקציה משפחתית מקסימה שבמהלכה תתכסו בלא מעט בוץ, אבל תחזרו הביתה עם חסות פריכות שתקטפו לבד, ברוקולי מתוק מטריות וכרובית יפה ולבנה. חוות דרך התבלינים היא כבר מוסד ידוע וותיק, אך לפני כשנה וחצי נוספה למקום מסעדה עם מנות מתחלפות: בימי שישי מתקיים בראנץ' בהזמנה מראש, וביום שבת מוסב המקום למסעדה עם מנות על טהרת המטבח הערבי, דוגמת מקלובה מצוינת, עלי גפן ממולאים חמצמצים כמו שעלי גפן צריכים להיות ומאפים מגרים שמכינה נדיה, הבשלנית הראשית. חוץ ממאות תערובות תבלינים לכל מטרה, העדפה ומתכון, אפשר לרכוש כאן חלבה מסוגים שונים, שמני זית ואפילו כלי נוי, ועל הדרך לזכות לייעוץ צמוד של הבעלים אבי ציטרשפילר, הרבליסט ומומחה לתבלינים. 

 אל תפספסו את החצר שמחייבת כוס בירה קרה. חוות דרך התבלינים

אל תפספסו את החצר שמחייבת כוס בירה קרה. פעילות משפחתית בחוות דרך התבלינים ( יח"צ)

 

אחרי שתצאו מכאן עם שקית ריחנית, שווה להגיע לקטופותי עם או בלי ילדים, לגלות תפרחות ברוקולי מבעד לעלים ענקיים, ללמוד לאתר כרוביות ביישניות ולהוציא צנוניות מתוקות מתוך האדמה כשהן עוד מכוסות בבוץ. חוץ מסל גדוש בתוצרת חקלאית שאיתו תחזרו הביתה, תוכלו לצפות וללמוד איך מכינים פופקורן מתירס שגדל במקום ועובר תהליך ייבוש עד להפקת גרעינים שמתפצפצים והופכים לפופקורן טרי. בחודש ינואר תמצאו במקום מלפפונים, חסה, תותי שדה, עגבניות, ברוקולי, שומר, צנוניות, בצל ירוק ואפונה מתוקה שלא תוכלו להפסיק לחסל. 

מלבד הקטיף העצמי ב"קטופותי", במסגרת הפסטיבל יתקיים ב-24.1  ב"חוות דרך התבלינים" ערב משותף עם השף נעם קורן ואבי ציטרשפילר, ובו מסע קולינרי בין 7 מנות ו-7 תערובות מיוחדות שנוצרו בהשראת המנות. הרשמה מראש במחיר 190 שקלים למשתתף.

חוות דרך התבלינים / קטופותי - ביץת לחם הגלילית

 מהשדה לצלחת. צנוניות בקוטופותי

מהשדה לצלחת. צנוניות בקוטופותי (יעל רייף )

 

>> פסטיבל חווית "טעמים בעמקים" יתקיים בתאריכים  14-25.1.2019, הרשמה, פרטים נוספים, פעילויות וטיולים באזור תמצאו באתר הפסטיבל.