שלב א: ייבוש הצ'יפס באייר פריי, יעל רייף

מכונה מהעתיד: האם אפשר לטגן קילו צ'יפס בכפית שמן אחת? בדקנו

לו ערכו הקלורי של צ'יפס היה שווה ערך לזה של נבט מש, הייתה האנושות כולה שמחה יותר. קערות עמוסות צ'יפס היו מכסות את השולחן בארוחות צהריים משרדיות ושום התלבטות הנוגעת לגזרה ולבריאות לא הייתה טורדת את הראש. אבל צ'יפס או בשמו הנוסף "מתת האל לאנושות" הוא צרה לא קטנה. אפשר לאכול אותו פעם ב-, וגם זה ילווה לרוב ברגשות אשמה. מכונה חדשה ספק מהעתיד מבטיחה לטגן כל מזון שתכניסו אליה באמצעות אוויר וטיפ טיפה שמן. מה? כן, בדיוק כך. למכונה קוראים Philips Airfryer XXL, ועל פי המפרט הטכני הקסם שלה הוא פטנט שמסייע להפחית את כמות השומן במזון ב-90% במהלך טיגון, אפייה וצלייה.

>> איפה הגורמה? המקום המפתיע החדש של שגב משה

>> האמת, הופתענו: זה הסוד לתפו"א פריכים כמו במסעדה

>> הקינוח הממכר במינימום עבודה: קרם ברולה מ-3 מרכיבים בלבד

איך זה עובד? הנה קצת מונחים טכניים: האייר פריי פועל באמצעות שילוב בין פעולת חימום ומנוע עוצמתי (2225W) יחד עם טכנולוגיה המכונה "כוכב טורבו כפול", שגורמת לאוויר החם לנוע בצורת מערבולת מהירה בתוך הסיר ועל פני כל משטח הבישול שהוא למעשה סלסלה בינונית בגודלה שבה שוכן המזון. בצורה זאת הטיפל'ה שמן מגיע לכל מקום, מתחמם וצולה או מטגן את המזון. דמיינו לעצמכם טורנדו חזק של אוויר חם שמסתחרר סביב המזון, צולה אותו ושואב את כל השומן המיותר שנלכד בתחתית המכשיר.

 יום חגם של אוהבי הצ'יפס? בדקנו

יום חגם של אוהבי הצ'יפס? בדקנו ( יחצ פיליפס)

 

המכשיר הגבוה שרוחבו כמיקרוגל ממוצע ועומקו די עמוק, תופס נתח נכבד מהשיש אך אמור על פי שלל ההבטחות גם לטגן, גם לאפות וגם לצלות, כך שאם כל הטוב הזה יתקיים הוא יוכל להחליף שלושה מכשירים שונים והנה לכם מאזן. בסיס המכשיר הוא סיר טיגון שנשלף ומתאים לניקוי במדיח. מעליו מונח ונשלף לפי הצורך חלק המכונה "מפחית שומנים", אליו נשאב השומן באמצעות האוויר החם המסוחחר. מעל שני אלה ניצבת סלסלת הטיגון, עליה מניחים ישירות מזונות מיטגנים דוגמת עוף, צ'יפס, דגים, שניצל ואפילו אגרול. מזונות רטובים יותר דוגמת לזניה יש להניח בכלי מתאים ועמיד לחום. על לוח הבקרה כפתורים לקביעת טמפרטורה (40-200 מעלות), טיימר, כפתור לשמירת חום, כפתור הגדרת תוכניות מראש, ולחצן הפעלה, כיבוי והדלקה, והשימוש פשוט וידידותי למשתמש.

ליטוף עדין של שמן כדי להכין שניצל דג או כפית אחת של שמן על שישה תפוחי אדמה שיהפכו לצ'יפס נשמעים כמו פנטזיה רחוקה, אז בדקנו ופעלנו לפי כל ההוראות. בשלב ראשון השרינו את תפוחי האדמה החתוכים לגפרורים עבים במים קרים למשך 30 דקות. אחר כך הכנסנו למכשיר לפעולת ייבוש בטמפרטורה 100 מעלות למשך 15 דקות. למרות עוצמת המנוע, המכשיר, במפתיע, עבד בשקט ואיפשר בקלות להתעלם מפעילותו. בתום הפעולה הראשונית היו גפרורי תפוח האדמה יבשים והרגישו מעט פריכים, כל זה ללא שמן.

 שלב ב: ייבוש הצ'יפס בהתהוות בטמפרטורה נמוכה

שלב ב: ייבוש הצ'יפס בהתהוות בטמפרטורה נמוכה ( יעל רייף)

 

בשלב הבא העברנו את הצ'יפס בהתהוות לתוך קערה, הוספנו כפית אחת של שמן וקצת מלח והחזרנו לאייר פריי ל-25 דקות ב-180 מעלות, כשבמהלך הטיגון עצרנו את הפעולה פעמיים בהתאם להוראות ונתנו לסל ניעור טוב. צפצוף עדין של המכשיר הודיע שהצ'יפס מוכן. מבט ראשון קצת הרתיע. הצ'יפס היה שחום, אפילו מדי, אך להפתעתנו עמד זקוף ויציב. דפקנו עליו קלות והוא החזיק נקישה חלושה, לא כמו הצ'יפס שמגישים ברשתות השיווק, אבל בהחלט פריך יותר מזה של שיפודיה ממוצעת.

כמה דקות אחרי ההוצאה מהמכשיר החל הצ'יפס בהדרגה להתרכך, אך שוליו נותרו פריכים והוא נטרף על ידי בני המשפחה, כולל קטין בן ארבע, תוך כמה דקות. למרות שלא מדובר בצ'יפס קלאסי נוסח מקדונלד'ס, כולם הסכימו שהתוצאה טובה מאוד, ביחוד בזכות המרקם הפנימי שהיה רך ומתמסר ולא סמרטוטי, בעוד קצוות הצ'יפס נותרו פריכים.

התוצאה הסופית: צ'יפס שחום אך לא פריך כמו במזללות המזון

התוצאה הסופית: צ'יפס שחום אך לא פריך כמו במזללות המזון ( יעל רייף)

 

לא בטוח שטיגון בשמן עמוק הוא ההגדרה המדויקת לפעולת המכשיר, אך כמעט כל מה שטיגנו ואפילו חיממנו בו יצא פריך ושזוף, ובעיקר צלוי ואפוי בצורה אחידה מכל הצדדים, מה שלא תמיד קורה בטוסטר או בתנור. עבורנו מדובר בכמה ציפורים: מצד אחד טיגון עדין (ע"ע צ'יפס), מצד שני תחליף יעיל לטוסטר אובן שמתחמם בספיד, ומצד שלישי כלי עזר בינוני בגודלו להכנת מנות עיקריות דוגמת עוף צלוי ונתחי בשר שלא דורשים בישול ארוך. 

אייר פריי - 1,990 שקלים, להשיג בחנויות החשמל