מנות ששמות את הגבינה במרכז. קדאיף גבינות מלוח באלטו, יעל רייף

נוסעים לטייל בגליל המערבי? אלו המסעדות הכי טובות באזור

וגם: איפה כדאי לאכול (ולשתות) בפסטיבל החורף שמתקיים השבוע, ואיזה פטיסרי צרפתי שנפתח בלב הקיבוץ יגרום לכם לעלות במשקל? המלצות צפוניות לסופ"ש קריר

מתכננים נסיעה לצפון בקרוב? מצוין, החל מחמישי הקרוב ועד שבת (20-22.12) יתקיים ברחבי הגליל המערבי "פסטיבל חורף" מיוחד של עמותת זמן גליל מערבי, המשלב קולינריה, טבע, טיולים, יין, מוסיקה, אטרקציות משפחתיות, אומנות ותרבות, והכל בסימן החורף וחג המולד. עשרות אירועים מציעה חוברת הפסטיבל, ביניהם טיולי אוכל, ארוחות חג מולד, סיור ליקוט בנחל הנעמן, שיטוטים בסמטאות כפר יאסיף, טיול ג'יפים, סדנת מאפים וגלידות, סדנת בישול דרוזי, ארוחות טעימות בשילוב יינות בוטיק ועוד. כדי שלא תתלבטו יתר על המידה, ערכנו סיור מקדים, טעמנו, שתינו, השתכרנו וחזרנו עם המלצות לפסטיבל הכי טעים בגליל המערבי.

הפטיסרי הסודי בראש הנקרה: תושה בייקרי


לפני שנתיים פתחו שני חבר'ה צעירים בקיבוץ ראש הנקרה את "תושה", קונדיטוריה ובית מאפה עם חזון מתוק במיוחד: לחבר לאווירה הפסטורלית הירוקה טעמים וריחות של פטיסרי צרפתי. מאז הפך המקום לאחת מנקודות החן של האזור, עם מאפים צרפתיים גדושי חמאה, בורקסים משודרגים רבי שכבות, מקרונים כמיטב המסורת הקפדנית ועוגות ויטרינה שיגרמו לכל חובב מתוק לקפץ בשמחה. ביום יום מתפקד המקום כבית קפה המתמחה בכריכים, קרואסונים ממולאים, מאפים מתוקים ומלוחים, אגף שלם המוקדש לבריוש וגם עוגות שמרים וויטרינה, ובשישי נוספות למלאי עוגות קראנץ' ושלל פחמימות שחובה לקחת הביתה ולכרסם במהלך כל הסופ"ש.

ממש עכשיו לפני שהמעלות יורדות עוד יותר, חובה לשבת על המרפסת המשקיפה על המדשאה ומתגאה בצמחייה צבעונית, אז גם אפשר "לשחרר" את הילדים ולנשנש בשלווה את המתוקים, המלוחים או הפריכים. היות שאין סיכוי שתראו את המקום "על הדרך", שווה לתכנן עצירה במיוחד, לתדלק את הגוף בבצקים, לספוג קצת שלווה שכל כך רחוקה משגרת היום יום, ולא לפספס בשום אופן את קרואסון הפיסטוק השחום המתקתק.

אירועי הפסטיבל: ביום חמישי ה-20.12 בין השעות 18:00-20:30 תתקיים ב"תושה בייקרי" סדנת מאפים ופטיפורים מסוגים שונים, דוגמת אקלייר קרם פטיסייר ופיסטוק, פררו רושה, שוקולד קרמל, פייטה חמוציות וטארטלט פטל. הסדנה תועבר על ידי תומר סויסה שלמד קונדיטוריה אצל הנס וגלית ברטלה, אסטלה ועבד במסעדות שף, ביניהן "מיכאל" ו"כתית".

כמה: 200 שקלים, כולל קפה, עוגה וכל הפטיפורים שהוכנו בסדנה. 

איפה: קיבוץ ראש הנקרה. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

מקום שעלולים לצאת ממנו במשקל עודף. טארטלטים בתושה בייקרי

מקום שעלולים לצאת ממנו במשקל עודף. טארטלטים בתושה בייקרי ( שחף אברהם)

 

המחלבה המשפחתית עם הקדאיף החלומי: אלטו


יש הרבה מחלבות בוטיק בארץ, אבל רק מתי מעט מייצרות גבינות מחלב עזים בלבד. במחלבה המשפחתית "אלטו", כל המוצרים, כולל היוגורט, החמאה, הקרם פרש והגלידות, מבוססים על חלב עזים ומוכנים במקום ממש מעבר לחלון השקוף החושף את תהליך העבודה. המחלבה היא רק חלק מהמתחם המקסים, הכולל חצר נעימה ומוריקה, בית קפה, מעדניה וחלל המוקדש לגיבון ולאריזת הגבינות. כבר בכניסה, כשמגלים את מבחר הגבינות העצום מבינים שלא מדובר במקום רגיל. לצד סנט מור, גבינות בסגנון ברי וקממבר (כולל קממבר עם 3% שומן), ניצבות גבינות כחולות עורקים, גבינות עובש לבן, גבינות חריפות ניחוח וגם גבינות קשות מיושנות בסגנון תום וגאודה, והבולטת מכולן - גבינת סמדר המצופה בפחם. אפשר לקנות הביתה לפי משקל, אבל אז תפספסו את המנות הייחודיות המוגשות בבית הקפה שבליבו המעדנייה.

בשונה מבתי קפה "מסורתיים", כאן התפריט מוקדש, סובב ועושה כבוד לגבינות, עם הברקות דוגמת כנאפה מלוח מצוין במילוי גבינות עזים, תרד, עגבניות מיובשות, נענע ואגוזים (45 שקלים), קיש כרישה וסנט מור (50 שקלים) וגם פלטת גבינות גדולה מתוצרת המחלבה עם לחם שאור וירקות (89 שקלים). גם אגף הקינוחים ממשיך את האג'נדה עם מנות דוגמת בלינצ'ס גבינת עזים ופירות (35 שקלים), קרמבל תפוחים עם גלידה מחלב עזים (33 שקלים) וגם גלידות עזים בטעמים שונים שמכינים מחומרים טבעיים בלבד (12 שקלים). 

אירועי הפסטיבל: במהלך סוף השבוע יהנו אורחי הפסטיבל ממתנה (ממרח טבעי בעבודת יד) בקניית גבינות מהמעדנייה  ב-100 שקלים ומעלה.

איפה: קיבוץ שמרת. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

אל תוותרו על גלידת חלב העזים בסוף הארוחה. פלטת גבינות באלטו

אל תוותרו על גלידת חלב העזים בסוף הארוחה. פלטת גבינות באלטו ( יעל רייף)

 

המרפסת הכי יפה בארץ: יקב לטם


אם טוסקנה מדגדגת לכם בבטן אבל אף טיול לא מתוכנן לזמן הקרוב, חובה עליכם להגיע ליקב האורגני "לטם". שום דבר בכניסה הצנועה למקום לא מרמזת על מה שקורה כשמגיעים למרפסת, אז - בבום גדול - נחשף הנוף הפנורמי הירוק הבלתי נגמר, הצופה לכנרת ולגליל התחתון. אם משכילים להזמין כוס יין (20 שקלים) או בקבוק (מחיר משתנה בהתאם לסוג) וגם כמה מנות מהמטבח, אפשר בכיף להעביר שעתיים שלוש תוך בהייה שיכורה בנוף (דאגו מראש לאפסן את הילדים אצל מבוגר אחראי). 

הענבים האורגניים מגיעים מכרם קיבוץ צבעון, וכיום מייצר היקב כ-30,000 בקבוקים בשנה מזנים שונים, ביניהם קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו,שירז ונביולו. חוץ מהיינות השונים (אל תפספסו את הרוזה הנהדר ואת השרדונה הכתום, שמשאיר טעם מעושן ומליחות מפתיעה בפה) שווה לפזול גם למטבח, שם מכינים נתחים שונים, נקניקיות תוצרת בית ומנות קלות יותר דוגמת עלי גפן ממולאים, ארנצ'יני ודגים כבושים. גם אם ביקרתם עד כה ביקבים שונים וקיימתם סשן טעימות, לטם הוא ספוט חווייתי מפתיע, שמסיר מתחום היין את הכבדות האופיינית ומייצר ביקור קליל באווירה נעימה ולא מחייבת, לצד נוף מרהיב, שלוקים מענגים ואוכל נהדר.

אירועי הפסטיבל: ביום חמישי ה-20.12 בין השעות 19:00-24:00 יתקיים ביקב ערב איטלקי הכולל טעימות יין ומגוון מנות מזאטים של אוכל רחוב מדרום איטליה, כולל ארנצ'יני במילוי פטריות של חורף. ביום שישי ה-21.12 בין השעות 11:00-17:00 יוגשו נקניקיות מיוחדות שיוכנו במקום לצד יינות ושאר מנות היקב.

כמה: בהתאם לתפריט

איפה: יקב לטם בקיבוץ לטם. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי".

 המרפסת עם הנוף הכי יפה בארץ. יקב לטם

המרפסת עם הנוף הכי יפה בארץ. יקב לטם ( יעל רייף)

 

להכיר מקרוב את הגבינות שמייצגות אותנו בעולם: מחלבת שירת רועים


הגבינות של הגבנית מיכל מור ממחלבת "שירת רועים" מספרות סיפור כבר במגע ראשון עם הפה. הצבעים, הריחות, הטעמים והמרקם שמשתנה במהלך הטעימה מרכיבים חוויה קולינרית מענגת גם אם אינכם גבוהי חך ומצויידים בבלוטות טעם משוננות. כל הגבינות במחלבה-מעדנייה-מסעדה מיוצרות מחלב צאן לפי שיטות מסורתיות אותן למדה מור באלפים ללא חומרי שימור, צבעי מאכל או ציפויי שעווה, וזוכות לכבוד גדול בארץ ובעולם. לראייה, השנה זכתה גבינת "מעין חרוד" במדלית סופר גולד בתחרות גבינות יוקרתית שנערכה בברגן, ובשנת 2015 קטפה את מדלית הזהב באליפות העולם. 

ב"שירת רועים" (שנמצאת צעד וחצי מיקב לטם), משלבת מור בין מחלבה שבה מיוצרות הגבינות, מעדנייה ומסעדה המגישה מנות מיוחדות המבוססות על גבינותיה. בתפריט הקטן והמהודק תמצאו מנות מוכרות דוגמת סלט פטריות צלויות עם גבינות צאן (45 שקלים), כריכים, פסטה וגם פלטת גבינות שחובה לטעום (80 שקלים), אך לצידן מוגשות מנות מיוחדות יותר דוגמת  פנקוטה מלוחה המבוססת על גבינת "עין מודע" יחד עם פלפל שחור, סלסה ירוקה ושקדים (38 שקלים); קיש רועים מגבינות צאן (45 שקלים), ומנה ייחודית המשלבת בין מתוק למלוח ומתפקדת על תקן קינוח שלא מפסיק להפתיע את החך: עוגת גבינה מתקתקה עם גבינת עין מודע שמזכירה פקורינו בטעמה, המוגשת עם סוכריות עגבניות שרי (40 שקלים). השילוב המיוחד הזה עובד מצוין בפה בזכות טעמים מאוזנים, והמרקם הגרגרי והלח מזכיר מעט פולנטה, עם מתיקות עדינה וטעמי צאן נהדרים. בין אם הגעתם כדי לאכול במקום ובין אם כדי להצטייד בגבינות לדרך, אל תפספסו את גבינת "נירית" הכה מיוחדת. הגבינה הלקטית מבוססת על חלב כבשים ומאופיינת במרקם פנימי רך ושמנתי, טעם עדין שהולך ומתחזק ככל שהגבינה בשלה ומעטפת פחם ערמונים שמוסיפה טעם מיוחד. 


אירועי הפסטיבל: ביום שישי ה-21.12 בין השעות 19:30-22:00 יתקיים ערב של יין, גבינות וטעימות של מופע תיאטרון חזותי בתיאטרון זיקית, במסגרתו תיאטרון זיקית יציג את המופע: "מסיבת קוקטייל" לצד טעימות יין מיקב יפתחאל וטעימת גבינות של מחלבת שירת רועים.

כמה: 120 שקלים

איפה: תיאטרון זיקית, תפן. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

שירת רועים (מחלבה, מעדנייה ומסעדה) - קיבוץ לוטם

גבינות שמייצגות אותנו בגאווה בעולם. ארוחה במחלבת שירת רועים

גבינות שמייצגות אותנו בגאווה בעולם. ארוחה במחלבת שירת רועים ( יעל רייף)

 

ארוחת כריסמס מפוארת: ביסטרו אלומה


ביסטרו "אלומה" הוא מוסד קולינרי ותיק ומוכר בצפון, שמחבר בין טעמי מטבחי אגן הים התיכון למטבח הערבי עליו גדל השף והבעלים עלאא סוויטאת (שבין עסקיו גם גלידריית "בוזה"). מנות ייחודיות דוגמת "קרפצ'יו קולורבי" מייצגות את המטבח המיוחד הזה, לצד דגה, פסטה ופירות ים טריים שמשודכים ליין לבן ועלי פסטה שחורים שמכינים במקום. למרות שמדובר במסעדת שף, האווירה חמימה ובגובה העיניים, השירות ידידותי וילדים מתקבלים בשמחה. בימים אלה דולק בחגיגיות עץ חג מולד בלב המקום, משרה אווירה חגיגית ומושך אליו ילדים, כך שעל הדרך תזכו לאטרקציה נחמדה. 

אירועי הפסטיבל: ביום חמישי ה-20.12 בין השעות 19:00-23:00 תתקיים במסעדה ארוחת כריסמס מיוחדת עם תוצרת מקומית, יין של יקב אמפורה, נרות וקישוטי החג. בין המנות: מרק פריקי, רוסטביף קר, רוקט ויניגרט ורוטב חזרת

סלט רימונים, רשאד ותפוחים, סלט חמציץ, כרובית מטוגנת, חציל עם קבבונים, קובה מטוגנת, רול עוף, צלעות טלה ועפיונים, קובה נייה ועוד. 

כמה: 270 שקלים לאדם, כולל יין

איפה: ביסטרו אלומה, אלון 16, מעלות תרשיחא. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

טעימות גליליות חובקות מטבחים. קרפצ'יו קולורבי באלומה
 

טעימות גליליות חובקות מטבחים. קרפצ'יו קולורבי באלומה(אנטולי מיכאלו)

בוקר כפרי בלב היער: אחוזת אסיינדה ביער


אסיינדה הוא מלון ספא המוקף יער, עם מדשאות רחוב וברווזים חביבים שמסתובבים בין הנופשים באין מפריע. טיול קצר בין שבילי המלון יקפיץ אתכם אסוציאטיבית לחו"ל אירופאי רגוע עם הרבה ירוק בעיניים, שקט שהיום קשה מאוד למצוא ושלווה רבתי, כולל נופשים שמסתובבים בחלוקים לבנים ומבט רגוע בעיניים. למרות שמדובר במלון ספא, המקום ידידותי מאוד למשפחות ואף לילדים, ובשנים האחרונות נפתחו גם ארוחות המוגשות בו לקהל הרחב באמצע ובסופי שבוע. אם אתם בענייני שבירת שגרה קולינרית ומיציתם את אוכל בתי הקפה, ארוחות הבוקר הן אופציה נהדרת, שתשרה אווירת חופשה כבר מהביס הראשון, במיוחד אם תבחרו לקחת אותו במרפסת המשקיפה לאזור המדשאה.

הבופה הרחב משלב בין מנות קלאסיות דוגמת שקשוקה, ביצים קשות ומבחר נאה של גבינות, למנות טבעוניות, כולל תבשיל גריסים שמוגש בבוקר, גבינה טבעונית, מעדנים על בסיס סויה וגם חלב שקדים או אורז. מי שאינו טבעוני יוכל להסתער על אגף ה"פינגר פוד" ובו מיני כוסות במילוי גבינות, סלמון מעושן, נבטים ושאר ירקות. כמו בכל בופה בית מלוני, גם כאן תמצאו בר סלטים עשיר, עם ממרחים מגוונים דוגמת ארטישוק וטחינה מעולה, מגוון גרעינים וזרעונים לפזר על הסלט ועמדה נחשקת לא פחות עם חומוס, טחינה ופול חם ששופכים על הכל. לילדים יש מעדנים, מגוון דגני בוקר, ג'חנון בסופ"ש, בורקסים ושוקו קר או חם. אם ישאר לכם מקום בבטן, לכו על עוגת השוקולד החמה עם לב השוקולד הנמס.

כמה: 90 שקלים למבוגר ו-60 שקלים לילד

איפה: אחוזת אסיינדה, יפה נוף, מעלות תרשיחא. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

 אגף שלם המוקדש לאוכל טבעוני. ארוחה באחוזת אסיינדה

אגף שלם המוקדש לאוכל טבעוני. ארוחה באחוזת אסיינדה ( באידובת המקום)

 

היקב הסודי על הגבעה הפסטורלית: יקב אשקר


יקב אשקר הוא מסוג המקומות שאם לא תשמעו עליו מפה לאוזן, סיכוי קלוש שתגיעו במיוחד. הוא נמצא בתוך מרתף בית פרטי על גבעה פסטורלית במעלה כפר יאסיף, ומוקף באוויר צלול והרבה ירוק בעיניים. שם, בתוך המרתף המשפחתי הקטן הזה מייצרים בני הזוג ניעמי ואמירה אשקר כ-20,000 בקבוקים בשנה, רובם מענבים זניים שנבצרים ידנית. ניעמי הוא דור שלישי ליצרני יין. סבתו הייתה מכינה יין ביתי מגפנים שצמחו על שער הכניסה לבית, ואת המסורת והאהבה לענבים הנחילה הלאה לדורות הבאים. במסגרת עבודתו בעמק הסליקון עבר ניעמי קורסים וסדנאות באזור נאפה, ובשנת 2010 הקים במרתף את יקב אשקר והחל לייצר יינות בצורה מקצועית מכרמים באזור הכפר איקרית, הר מירון וכרם בן זימרה. מבלי להיכנס לנבכי הטעימה, גם אם אתם למודי עפיצות ומינרליות, היינות המעולים של היקב עלולים להפתיע אתכם בגדול, והקברנה סוביניון רזרב הנפלא הוא בגדר פריט חובה במקרר היין או בארוחת חג. חוץ מטעימות מרתקות המשולבות בסיפור חייו של ניעמי הכה נחמד, בהזמנה מראש אפשר ליהנות ממטעמים פרי ידיה של אמירה (שגם מתמחה בבישול צמחוני) ולהעביר בכיף אחר צהריים משכר עם נוף ירוק ובריזה נפלאה.

אירועי הפסטיבל: ביום שישי ה- 21.12 בין השעות 16:00-19:00 יתקיים טיול כריסמס עם איילת בר מאיר בכפר יאסיף בין סמטאות העתיקות של כפר יאסיף, רחבת השוק ההיסטורי ומעלה ההר. הסיור יסתיים בבית אשקר וביקב אשקר עם פונץ' וממתק חג.

כמה: 75 שקלים

איפה: הקלידו יקב אשקר בוויז. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

 אל תפספסו את הקברנה סוביניון רזרב. ניעמי אשקר

אל תפספסו את הקברנה סוביניון רזרב. ניעמי אשקר ( אנטולי מיכאלו)

 

דגים טריים וסודות מהמטבח הערבי: מסעדת אלמרסא


לפני שש שנים נפתחה מסעדת אל מרסא באחד הספוטים הכי שווים של עכו, ממש על קו הים. ספינות מתנודדות שיוצאות ונכנסות לנמל הן חלק מהנוף ובריזה נעימה מלווה את הארוחה. שף המסעדה עלאא מוסא שעבד במספר מסעדות עטורות כוכבי מישלן באירופה, החליט עם שובו ארצה לפתוח מסעדה וחבר לחבר הילדות מרואן סואעד לצורך הגשמת החלום.

ב-2012 פתחו השניים את "אל מרסא" המוקדשת בעיקר לפירות ים טריים ודגים, יחד עם מנות מסורתיות מהמטבח הערבי. חוץ ממנות דגים נהדרות, אכילה במקום תפגיש אתכם עם חומרי גלם פחות מוכרים מהמטבח הערבי. אחת מהן המככבת בכמה מנות דגים היא "שנקליש", אבן חצי יבשה חצי רטובה, השעויה מגבינת לאבנה מיובשת, ומשמשת לתיבול ויצירת מרקם שמנתי מפתיע ומיוחד. מנה נוספת מומלצת שמשלבת בצורה מושלמת בין הים למטבח הערבי היא הקובה עכאויה, הממולאת בפירות ים ומוגשת על סלט עדשים שחורים, לבנת עיזים וקרם חומוס עדין. אם אתם מגיעים עם ילדים, אל תפספסו את שניצל הדג המעולה שמכינים על המקום מדג טרי וחובה לאכול עם הידיים כי ליהנות מהפריכות העצומה.

אירועי הפסטיבל: ביום שבת 22.12 בין השעות 13:00-16:30 תתקיים ארוחת צהריים עם ספיישלים לחג המולד עם מנות דוגמת אנשובי בכבישה ביתית על ברוסקטת פלפלים קלויים; סלט עשבי תיבול עם קשיו, שמן זית ולימון; סלט פטוש עם קרוטוני סומק וגבינה ערבית ועוד. למנות העיקריות, פטוצ'יני פירות ים, קרם ארטישוק ירושלמי ושמן כמהין. 

עלות: בהתאם לעלות המנה העיקרית, החל מ- 62  שקלים.

איפה: מסעדת אלמרסא, רחוב תלמי, עכו העתיקה. פרטים והרשמה באתר "עמותת זמן גליל מערבי"

פירות ים וחומרי גלם מסורתיים מהמטבח הערבי. קדרת ים במסעדת אל מרסא

פירות ים וחומרי גלם מסורתיים מהמטבח הערבי. קדרת ים במסעדת אל מרסא ( סטודיו דרור כץ)