אין שום סיבה להמשיך לחפש, מדובר במרק בטטה מושלם, תמי שיבק

חמימות נוסטלגית • מתכון למרק בטטות עם קרוטונים

תמי שיבק נזכרת בימים עברו, בהם מרק עוף היה הכוכב של הארוחה והספר "מהמטבח בהנאה" היה הדבר הכי מסעיר בעולם הקולינרי. הרבה השתנה מאז, גם המרק - שהפך לעשיר, מלא בבטטות ומנוקד בקרוטונים ביתיים

  • פורסם ב:
  • 13/12/2011 07:54
  • |
  • עודכן ב:
  • 13/12/2011 07:54
  • |

בראשית היה מרק עוף. מרק עוף עם המון ירקות, שאמא מכינה כשחולים. מרק עוף צח עם שקדי מרק, שסבתא מכינה לארוחות משפחתיות. בפסח ובראש השנה היה מרק עוף עם קיינדעלך. לפעמים היינו מתפרעים עם מרק תירס מ"סיני ספיד", אבל זה היה שמור רק לאירועים חגיגיים.

בכל אופן, הבנתם את התמונה. תפריט המרקים שלנו היה מגוון כמו זה של האפרוח מ"פרפר נחמד", שניזון מגרגירים וזרעונים. האמת היא, שבאותם ימים רחוקים שבהם אמא שלי (מנוחתה עדן), הייתה האחראית הבלעדית על התפריט הביתי, המילה "גיוון" לא כיכבה בלקסיקון שלנו.

 מצרכים שיש בבית

מצרכים שיש בבית ( תמי שיבק)

 

בשבת היינו אוכלים צלי בקר, או עוף, עם תפוחי אדמה בתנור וסלט מלפפונים חמוץ-מתוק (הלהיט הפולני של כל הזמנים). כשהיינו נוסעים לבקר את אחותי בצבא, אמא שלי הייתה אורזת שניצלים וסלט תפוחי אדמה (שנודע אצלנו בכינוי סלט מיונז). ובקיץ, על שפת הבריכה השכונתית, ארוחת הצהריים הייתה על טהרת הקציצות והירקות. לעיתים נדירות, כשהייתה שורה עליה הרוח, היא הייתה מפנקת עם פנקייקים, שמשום מה קראנו להם בלינצ'סים, והיינו אוכלים עם ריבת תות.

ואז, יום אחד, אחותי הגדולה מכולם, נכנסה למטבח. בעיניים היה לה זיק של חדשנות וביד היא החזיקה את מיטב ספרי הבישול של שנות ה-80 וה-90: "מהמטבח בהנאה" של רות סירקיס, "הבישול הסיני" של אהרוני, "אוהבת לבשל פשוט" של תמר אבידר אטינגר - ובום! היקום הקולינרי של יושבי דירה מס' 31 ברחוב גרינברג השתנה לנצח. מגדל חביתיות ברוטב פטריות, מרק בצל עם בירה, קניידלעך ממולאים בכבד קצוץ - חגיגה מהממת של טעמים וריחות חדשים התנחלה לנו במטבח.

חותכים את הירקות

חותכים את הירקות ( תמי שיבק)

 

הרבה השתנה מאז. אנחנו כבר לא גרים בגרינברג 3. אחותי לא אוהבת לבשל יותר. אמא שלי מבלה בבריכה הגדולה שבשמים. אבל תחושת הסיפוק, בכל פעם שאני מעמידה על הכיריים סיר מרק שהוא לא מרק עוף, לא משתנה אף פעם. ועם מרק הבטטה הזה, תחושת הסיפוק משמעותית במיוחד.

מדובר במינימום עבודה, בחומרי גלם שזמינים בכל סופר, והטעם - וואו. מבחינתי מצאתי את מרק הבטטה המושלם, ואין שום סיבה להמשיך לחפש. את המתכון לקחתי מספרו המצויין של דניאל זך "כרמלה ואני", ושיניתי טיפ-טיפה. את המתכון לקרוטונים עירבבתי מכל מיני כאלה שמצאתי ברשת. וזהו - למטבח.

 פשוט מושלם

פשוט מושלם ( תמי שיבק)

 

למרק צריך:

3 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות

1 כרישה שטופה ופרוסה

2 קישואים פרוסים

2 שיני שום כתושות

1 כף ג'ינג'ר קצוץ

1 כפית זרעי כוסברה יבשים

1/4 כפית פלפל חריף יבש גרוס (אם אוהבים חריף)

2 עלי דפנה

4 גרגירי פלפל אנגלי גרוסים גס

1 גבעול למון גראס (עדיף טרי)

כ-1.5 ליטרים מים - או עד שהירקות מכוסים

1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

1/4 כוס סויה

2 כפות שמן שומשום

מלח

מכינים:

  • שמים את כל המרכיבים בסיר, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-40 דקות, עד שהירקות רכים לגמרי.
  • מוציאים את הלמון גראס מהסיר. מרסקים את המרק (בבלנדר מוט, בלנדר רגיל או במעבד מזון), מתקנים תיבול - וזהו.

לקרוטונים צריך:

4 פרוסות לחם כפרי, לא טרי, חתוכות לקוביות בגודל המועדף עליכם

1/4 כוס שמן זית

כפית שטוחה של מלח גס

2 כפיות אורגנו טרי קצוץ דק-דק

מכינים:

  • כשהמרק מתבשל, מחממים תנור ל-175 מעלות (יש לכם טורבו? תפעילו גם אותו).
  • מערבבים את כל החומרים יחד. משטחים את קוביות הלחם בתבנית חסינת חום ואופים 10 דקות.
  • מורידים את החום ל-125 מעלות, ואופים עד שהקרוטונים זהובים, פריכים ויבשים מבפנים לגמרי.

לעוד טיפים ומתכונים מעולים הכנסו לבלוג עד הפירור האחרון

הכתבה פורסמה לראשונה בשנת 2011