ריח של חורף , ערוץ עשר

זה מתחיל בשוק ונגמר במרק • פרק 26

למרות שחנוכה כבר כאן וכולם מתעסקים בטיגונים ובספירת קלוריות, יואב בר מתענג על הימים הגשומים, מבקר בשוק לא מוכר ומגיש שני מתכונים למרקים מחממים שכל אחד יכול להכין בבית - מרק ירוק עם המון ירקות ומרק כתום עם סולת

  • פורסם ב:
  • 06/12/2012 12:06
  • |
  • עודכן ב:
  • 06/12/2012 12:06
  • |

בעוד כולם מתעסקים עם כמות הקלוריות והשמן שיש בסופגניות ולביבות, החלטתי שאני רוצה להקדיש את הטור השבוע לכבוד החורף המהיר שקפץ עלינו עם ברקים, רעמים וגשם שבא והולך לפרקים. הדבר הראשון שעלה לי זה לראש הם מרקים - חמים, סמיכים ומלאים בקטניות: מרק ירוק, מרק סולת, מרק קרם כרובית ושומר.

כשהחורף מגיע אני אוהב לאכול חם ומבושל, בין אם מדובר במרקים סמיכים, תבשילי קדירה או תבשילי קטניות. במיוחד אני אוהב בחורף מרקים: מרק שעועית, אפונה או עדשים. נכון שהבישול הארוך דורש קצת יותר התארגנות (השריית הקטניות, הכנת ציר למרק), אבל זה שווה בסופו של דבר וכדאי. מרקים הם טעימים, בריאים ויכולים לעמוד כארוחה מלאה בפני עצמה ללא תוספות.

בערב, כשאני מגיע הביתה, אני מכין סיר גדול של מרק שיספיק לכמה ימים וכולם נהנים ממנו. לילדים אני מכין בצד אטריות ומוסיף למרק. נכון שהילדים תמיד מבקשים גם שקדי מרק, אבל אז המרק הופך להיות שולי והם מעדיפים לאכול את שקדי המרק. מאחר ואנחנו מעדיפים לתת להם אוכל איכותי יותר אני מוצא פתרונות אחרים כמו אטריות או קרוטונים משאריות של לחם שאני מכניס לתנור.

המחשבות על מרקים לא מפסיקות לרוץ לי בראש, אז הדבר הכי נוח לעשות הוא להיכנס לסופר או לירקן ולהתחיל להרכיב את המתכון, אך לא הפעם. הרבה זמן לא ביקרתי בשוק חדש כי בכל פעם שיש זמן אני מעדיף (כמו כולנו) ללכת לשוק המוכר לבסטה הקבועה. למרות זאת, הפעם לא התפנקתי ולמרות הקור והחשש ללכת לשוק אחר, נסעתי לבקר בשוק של כפר סבא.

פעם הראשונה תמיד מוקדשת לגישושים ולניסיונות היכרות עם האנשים שעומדים מאחורי הדלפקים של הירקות, הפירות ועשבי התיבול. אני אוהב לשמוע את הצעקות של הירקנים שעוד רגע הדלעת האחרונה נמכרת, אבל הוא באמת מחביא אחת נוספת מתחת לדלפק. היופי בשוק הוא שכולם צועקים, מוכרים ואתה נהנה מכל רגע.

אז מה קניתי? הירק הראשון שתמיד קופץ לי לשקית הוא סלרי ואיתו נענע, כוסברה ושמיר שתמיד מזכירים לי חורף. חוץ מהם אני קונה גם דלעת, דלורית, דלעת ערמונים, ולא מסוגל להשאיר אפונה בתרמיל מאחור, אז גם היא נכנסת לשקית, יחד עם שעועית ירוקה או רחבה ועוד. מרוצה מעצמי נסעתי למסעדה ורקחתי שני מרקים.

סוג מתכון: פרווה | זמן הכנה כולל: שעה וחצי | כמות מנות: 4-5 מנות | רמת קושי: קל

מצרכים:

כף שמן זית


2 בצלים ירוקים קצוצים


שן שום


כוס גרגרי אפונה טרייה, מרוקנת מהתרמילים


חצי כוס שעועית ירוקה טריה חתוכה


1 זוקיני חתוך לרצועות


גבעול סלרי קצוץ דק


חופן בזיליקום


חופן נענע (רק העלים)


גבעול תימין


מעט פטרוזילה קצוצה


מעט שמיר


ליטר וחצי מים מינרלים


100 גרם שעועית לבנה מבושלת מראש במים כשעתיים


2 עלי דפנה


חצי כפית פלפל אנגלי טחון


פלפל לבן לפי הטעם


מלח ים לפי הטעם


אופן הכנה:

  • בסיר גדול מחממים שמן זית.
  • מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים כחצי דקה.
  • מוסיפים פנימה אפונה, שעועית ירוקה, זוקיני, סלקי, בזיליקום, נענע, תימין, פטרוזיליה ושמיר ובוחשים כדקה אחת על להבה גבוהה.
  • מוזגים פנימה את המים, מוסיפים את השעועית המבושלת ומביאים לרתיחה.
  • מוסיפים עלי דפנה, פלפל אנגלי טחון ופלפל לבן וממשיכים לבשל במשך כחצי שעה מבלי לכסות את הסיר.
  • בסוף מוסיפים את המלח לפי הטעם.
 

סוג מתכון: פרווה | זמן הכנה כולל: שעה | כמות מנות: 4-5 מנות | רמת קושי: קל

מצרכים:

חצי ק"ג דלעת קלופה, חתוכה לרצועות


200 גרם דלעת ערמונים קלופה, חתוכה לרצועות


חצי דלורית קלופה, חתוכה לרצועות


גזר אחד קלוף, חתוך ל-2 חלקים


2 ליטר ציר עוף או מים מינרלים


3 שיני שום קלופות וקצוצות דק


300 גרם סולת


צרור כוסברה קצוצה


מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם


אופן הכנה:

  • בסיר גדול שמים דלעת, דלעת ערמונים, דלורית, גזר וציר עוף (או מים) ומביאים לרתיחה.
  • מוסיפים את השום ומבשלים במשך כ-40 דקות.
  • מוסיפים את הסולת תוך כדי בחישה, כמות קטנה בכל פעם, עד שהיא נטמעת במרק.
  • מוסיפים את הכוסברה, המלח והפלפל השחור ומבשלים עוד 3-4 דקות ומגישים.

>> לבלוג של השף יואב בר

הכתבה פורסמה לראשונה ב-2012